TARİH VE KÜLTÜR


 

 

Salihli ve çevresi tarih, kültür ve doğa yönünden zengin mekânlara sahiptir. Özellikle tarih meraklıları için SARDES Ören yeri tam aradıkları mekândır. Homeros’un İlliada isimli eserinde adı Hyde olarak geçen Sardes, Lidya Krallığının başkentidir ve dünyada parayı icat etmeleri ile ün yapmıştır. "Karun kadar zengin!” deyiminin sahibi Karun Lidya’nın son kralı Croisos’tur ve Sardes’te yaşamıştır. Lidya döneminde bir bilim, sanat ve kültür merkezi olarak şöhretinin doruğuna çıkan Sardes daha sonraları Pers, Büyük İskender, Selevkos Krallığı, Bergama Krallığı, Roma, Bizans, Aydınoğulları ve Osmanlı egemenliğini görmüştür.  Günümüzde iki ayrı bölüm halinde ziyaret edilebilen bir açık hava müzesidir. Otelimizin batısında ve sadece 7 Km mesafededir.
 
BİNTEPELER (ANADOLU PİRAMİTLERİ)
Lidya Krallığında yaşamış soylulara ait Tümülüs mezarların bulunduğu bu geniş alan üzerinde 114 Tümülüs mezar sayılmıştır. Tarihin babası olarak da bilinen Halikarnaslı Herodot bu Tümülüs mezarları Mısır’daki piramit mezarlarla mukayese etmiştir. Anadolu Piramitleri olarak isimlendirdiğimiz bu Tümülüslerin ülkemizdeki en büyük örneği burada ve Kral Croisos’un babası, Kral Alyattes’e ait olanıdır. Yüksekliği 69 m, çapı 535 m ve taban çevresi 1.115 m dir. Büyüklükleri, mezar sahibinin makam ve saygınlığı ölçüsünde değişmektedir. Özellikle fotoğraf sanatçıları için çok değişik ve ideal bir çalışma alanıdır.
KIZ KÖPRÜSÜ
Adala beldesi ile Demirköprü Baraj seti arasında, Gediz nehrinin üzerinde kurulu köprü antik Kral Yolu’nun da geçtiği noktada inşa edilmiştir. Köprü, 6 gözenekli sütun üzerine kemerli, taş yapısı ile Mimar Sinan stilini andırmakta ise de yapım yılı kesin olarak bilinmeyen bir Osmanlı dönemi eseridir. Yakın çevresindeki Alabalık üretim tesislerinde dinlenip taze Alabalık yiyebilirsiniz.
 
ADALA ATATÜRK EVİ
Adala beldesinde yer alan, 1896 yapımı ve Kurtuluş savaşı yıllarında Mehmet Ağanın sahip olduğu bina, 7–8 Eylül 1922 tarihinde 2. Ordu Komutanı Yakup Şevki Paşa tarafından karargâh olarak kullanılmıştır.
7 Eylül 1922 günü öğleden sonra Mustafa Kemal, beraberindeki Batı Cephesi Komutanı İsmet İnönü ve Genel Kurmay Başkanı Fevzi Çakmak ile birlikte Salihli’den Adala’ya, bu binaya gelmiş, Yakup Şevki Paşa ile İzmir’e giriş planlarını görüşerek, 3 saat sonra binadan ayrılmıştır.
TABDUK VE YUNUS EMRE TÜRBESİ
Salihli ile Kula arasında bulunan Emre köy otelimize sadece 30 Km mesafededir.
Türk illerinde birçok yerde türbesi bulunan gönüller ozanı Yunus Emre bu köyde ve hocası Tabduk Emre’nin türbesi önünde yatmaktadır. Bize göre hocasının köyünde ve mezar taşının üzerindeki nacak (Küçük balta) deseni ile bu kabir doğru adrestir. Bilindiği gibi Yunus, hocasına 40 yıl oduncu olarak görev yapmıştır. Anlatılan öyküler de adresin doğruluğunu kanıtlamaktadır.
 
 

 

 

 

KULA EVLERİ
Yurdumuzun değişik yerlerinde eski Osmanlı evleri görmek mümkündür. Ancak Kurtuluş savaşında Yunan ordusu geri çekilirken tüm batı Anadolu’yu yakmıştır. Kula bu vahşi yangınlardan kurtulan ender ilçelerden biridir.
Eski Kula’nın Sit alanı içinde kalan bu bölgesinde, plan, kuruluş, ahşap, alçı ve kalem işi süslemeleriyle Osmanlı sanatının başarılı örneklerine sahiptir. 19. yy. yapı tipiyle eski Kula evleri, Osmanlı kent dokusunu yaşatmaktadır.Ahilik döneminden kalan Arastalar ve dar sokaklarında adeta öpüşen çatıların altında dolaşırken kendinizi geçmiş zaman tünelinde hissedeceksiniz. Kula Otelimize 45 Km mesafededir.

 
7 KİLİSELER
 
 
 
Resmin Büyük Hali İçin Üzerine Tıklayınız
 
Turizm ve Doğa Harikaları...